Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příprava českého bubláka

58b437f3ae40d.jpg

Příprava českého bubláka na výstavu

Na výstavu se bubláci připravují sedm týdnů předem, aby v uvedené době byl dostatek času k dorůstání poškozených a postupně vytrhávaných per. Z výletků se vybírají jen ti, kteří po dosažení nejméně šesti měsíců úplně přepeřili a projevují svoje pohlaví. Po zevrubné prohlídce vybraných holubů a kontrole jejich zdravotního stavu se přikročí k jejich, v určitých mezích dovolené, úpravě.   

dsc_0354.jpg

 

Dovolenou úpravou se u českého bubláka rozumí odstranění jednotlivých vadně zbarvených pírek v kresbě. Jelikož po vytržení bílého pírka v barevném poli naroste opět jen bílé, je vhodné takové pírko, které ruší kresbu, nevytrhávat, ale zastřihnout na začátku praporku, což je možné opakovat po každém přepeření. Pod předním vrkočem se mírně přistřihují podpěrná pírka, aby vrkoč správně přiléhal k zobáku. Přistřihují se též pírka, která v záhlaví prorůstají zadním vrkočem a vytvářejí v něm mezery. Odstraňují se též jednotlivá vztyčená nebo odstávající pírka z pěšinek oddělující přední vrkoč od čela a zadní od krku. Jemně se připilovává přerostlý hrot horní čelisti zobáku. Ojedinělá chybně zbarvená supí pera je také dovoleno odstranit. Polámaná pera v letkách nebo supích perech se odstraňují včas, aby nová postačila do výstavy dorůst. Je-li těchto polámaných per více vedle sebe, odstraňují se postupně, aby dorůstající prokrvené stvoly byly chráněny sousedními pery. Odstraňování vadně zbarvených rýdovacích per není dovoleno, neboť po jejich vytrhání se v ocase utvoří mezery a při posuzování, není-li jich správný počet, jsou holubi z oceňování vyloučeni. Posuzovatelé každou nedovolenou úpravu trestají a holuby pro zjevné vady z oceňování vylučují.

dsc_0311.jpg

Čisté a nepoškozené rousy udržíme u holubů chovaných jen v často a pravidelně čištěném holubníku, který je stále suchý. V takovém prostředí rousy netrpí lámavostí. Ušpiní-li si holubi za deště rousy blátem, je nejlépe jejich nohy a rousy omýt v teplé vodě, která nemá přesahovat 28ºC. Mycí prostředek se používá neutrální, aby peří neztratilo svou barvu. Před omýváním je vhodné rousy předem namočit, nejlépe, když se holub v připravené vodě chvíli podrží. Po omytí je vhodné rousy propláchnout čistou vodou a do usušení holuby uzavřít do klecí vystlaných pilinami nebo jemnými hoblinami.

dsc_0383.jpg

 

Po návratu holubů z výstavy je nutné podat jim ihned čistou, odraženou vodu a přiměřenou dávku krmiva. V případě, že se vrátili ve špatné kondici, je vhodné oddělit je od ostatního hejna po dobu alespoň deseti dnů, než se v klidném prostředí opět zotaví.

 

Chov a vystavování holubů je spojeno se značnými náklady, promyšlenou prací a vyžaduje velkou trpělivost a cílevědomé úsilí. Proto každý chovatel také očekává jejich správné posouzení a byla by škoda neodbornou nebo nedokonalou úpravou bubláků na výstavu tyto náklady a námahu obrátit vniveč.

 

Od chovatelů neočekáváme, že na každé speciální výstavě překvapí chovatelskou veřejnost nově vyšlechtěným rázem, ale jistě každý vystavovatel s určitým napětím očekává, kdo předčí jeho chov v dosažené dokonalosti. Právě k nejvyšší dokonalosti by měla přispět také kvalitní, odborná, ale dovolená úprava a příprava bubláků na výstavu. 

 

                                            Josef Točík